EPIDEMIOLOGIA, SALUT PúBLICA I ATENCIó PRIMàRIA

EPIDEMIOLOGIA CLíNICA I SERVEIS SANITARIS

21 abril, 2020

ESTUDIS COVID-19 – RECOMANACIONS DE CHOOSING WISELY CANADA

Choosing Wisely Canada proposa una sèrie de recomanacions per una gestió responsable dels recursos disponibles durant la pandèmia de COVID-19

Data d’elaboració: 16 d’abril de 2020


MISSATGES CLAU

 • La iniciativa Choosing Wisely Canada, amb l’adhesió de la iniciativa a nou països més, ha proposat una sèrie de recomanacions dirigides a la ciutadania en general i als professionals sanitaris per respondre a la situació de pandèmia actual.
 • Les recomanacions dirigides a la ciutadania es centren en assegurar les mesures de distanciament i evitar l’ús de tractaments que no estiguin provats per la malaltia.
 • Les recomanacions dirigides als professionals sanitaris se dirigeixin a evitar proveir d’assistència sanitària o tractaments innecessaris o sense base científica.

CONTEXT

La pandèmia de la COVID-19 ha posat a prova la capacitat dels sistemes sanitaris i els proveïdors de salut a nivell global. Tot i sent sempre important, aquesta situació posa de manifest la necessitat de prestar una atenció sanitària basada en la gestió responsable dels recursos disponibles, i evitar pràctiques sense fonament científic o que no aporten cap valor.

Amb aquest propòsit, la iniciativa Choosing Wisely Canada ha proposat una sèrie de recomanacions dirigides a la ciutadania en general i als professionals sanitaris [1], a la que s’han adherit les iniciatives homònimes a nou països més.

INFORMACIÓ D’INTERÉS

Per proposar aquestes recomanacions, els membres de Choosing Wisely Canada van presentar  un esborrany amb un llistat de recomanacions com a resposta a situacions rellevants que planteja la COVID-19. El llistat  es va compartir amb experts i d’altres membres de Choosing Wisely de delegacions internacionals en una enquesta que, malgrat tenir una resposta modesta, va aconseguir l’acord en casi la totalitat de propostes. El llistat inicial de nou recomanacions s’ampliarà d’acord amb l’evolució de la pandèmia i l’aparició de literatura científica rellevant.

En definitiva, s’han proposat les següents recomanacions, segons a qui s’adrecen:

 • Recomanacions dirigides a la ciutadania
 1. No surti del domicili si no és imprescindible. Si ho fa, mantingui una distància de dos metres amb altres persones i segueixi les indicacions de les autoritats sanitàries.
 1. No acudeixi a centres de salut si no és imprescindible ni sense trucar abans.
 1. No acudeixi a urgències si pensa que té símptomes lleus associats a la malaltia i utilitzi sempre que sigui possible els recursos a distància o en línia per realitzar una primera consulta.
 1. No s’automediqui ni utilitzi tractaments o remeis sense base científica per prevenir o curar la malaltia.
 • Recomanacions dirigides als professionals sanitaris
 1. No citi als pacients en persona per prestar serveis si no són imprescindibles (atenció no essencial, proves de laboratori) i intenti utilitzar eines virtuals com visites telefòniques o en línia.
 1. No ingressi a l’hospital a les persones ancianes residents en centres sociosanitaris, a no ser que no pugui garantir el seu benestar o necessitats mèdiques immediates.
 1. No faci una transfusió glòbuls vermells basant-se únicament en un nivell arbitrari d’hemoglobina. Si ho fa, administri només una unitat i torni a avaluar la necessitat de repetir el procediment.
 1. No intubi a pacients ancians fràgils sense haver discutit abans amb els membres de la família sobre les possibles voluntats anticipades del pacient sempre que sigui possible.
 1. No prescrigui tractaments per la COVID-19 que no tinguin base científica, si no és dins del context d’un assaig clínic.

Referències

[1] Choosing Wisely. COVID-19 Recommendations. Last updated: April 1, 2020. Disponible a https://choosingwiselycanada.org/covid-19/


Aquesta informació ha estat redactada per investigadors del Centre Cochrane Iberoamericà per contribuir a sintetitzar i actualitzar els resultats de la recerca disponible en relació amb la pandèmia provocada pel coronavirus SARS-CoV-2. Cap altra institució o organisme queda compromès pel contingut d’aquesta informació.

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació