ACTUALITAT

NOTICIES

06/10/2023

L’estimulació cortical motora és eficaç en els pacients amb dolor neuropàtic que no responen a altres tractaments

L’estimulació cortical motora podria ser una bona alternativa terapèutica per als pacients amb dolor neuropàtic crònic que no responen als tractaments convencionals, segons es desprèn dels resultats d’un estudi multicèntric realitzat per investigadors del Grup de Neurocirurgia de l’Institut de Recerca de l’Hospital Santa Creu i Sant Pau – IIB Sant Pau, en col·laboració amb l’Hospital del Mar Research Institute, que publica la revista Neurosurgery.

L’estudi, dirigit pel Dr. Rodrigo Rodríguez Rodríguez, investigador i neurocirurgià de Sant Pau, analitza dades d’una de les cohorts més grans del món de pacients amb dolor neuropàtic resistent al tractament als quals se’ls va fer estimulació cortical motora com a teràpia de rescat. Aquesta tècnica consisteix en la implantació d’uns elèctrodes a la superfície del cervell en àrees específiques relacionades, de manera indirecta, amb els circuits del dolor.

Els resultats demostren l’eficàcia a llarg termini de l’estimulació cortical motora en el tractament del dolor neuropàtic, en concret de la neuràlgia trigeminal dolorosa. Dels pacients avaluats, el 42% va mostrar una resposta positiva a l’estimulació cortical motora després de 6 mesos. A més, es va observar una reducció mitjana del 34% a la intensitat del dolor.

El Dr. Juan Aibar, del Grup de Neurocirurgia de l’IIB Sant Pau i neurocirurgià del mateix hospital explica que el dolor neuropàtic és una forma de dolor que persisteix tot i que la lesió que el va originar ja no existeix. Està relacionat amb lesions al sistema nerviós central o perifèric, i és especialment difícil de controlar amb els tractaments convencionals. Els pacients que pateixen aquesta condició sovint experimenten altres problemes associats com ansietat, depressió i problemes laborals, a més d’una important afectació de la seva qualitat de vida.

“És crucial que l’estimulació cortical motora es realitzi en centres especialitzats que compten amb unitats de cefalees i neuràlgies ben establertes”, destaca aquest expert, que detalla que això és degut “a la complexitat dels pacients que busquen aquest tractament i a la necessitat de una avaluació exhaustiva abans de considerar-ho com una alternativa adequada”.

El Dr. Aibar també ressalta la importància de tenir en compte la semiologia del dolor, és a dir, comprendre a fons els matisos del dolor neuropàtic i la seva causa subjacent, ja que cada cas pot tenir resultats diferents amb la teràpia de neuromodulació. “Per exemple, si es tracta d’una esclerosi múltiple, si és un herpes, un traumatisme o una neuràlgia del trigemin d’inici… totes aquestes malalties poden causar aquest tipus de dolor facial i cadascuna té un resultat diferent en aquesta teràpia neuromodulació ”, comenta el Dr. Aibar.

Aquest és un tractament de neuromodulació cerebral molt específic per a pacients amb dolor neuropàtic molt sever que es realitza a molt pocs centres d’Espanya. Aquest és el motiu que ha portat els autors d’aquests dos centres catalans, centres amb més experiència en aquesta tècnica de neuromodulació a Catalunya, a reunir les dades i analitzar-les conjuntament. “A la neuromodulació cerebral, els estudis haurien de ser multicèntrics, perquè és l’única manera d’aconseguir les suficients dades per poder arribar a unes conclusions”, explica la Dra. Gloria Villalba, neurocirurgiana coordinadora del Servei de Neurocirurgia de l’Hospital del Mar i coautora principal de la publicació, juntament amb el Dr. Juan Aibar i el Dr. Rodrigo Rodríguez.

Aquestes troballes ressalten la importància de continuar investigant l’estimulació cortical motora com una opció valuosa per al tractament del dolor neuropàtic crònic, especialment de la neuràlgia trigeminal dolorosa. Aquest estudi representa un pas important cap a una comprensió més completa i efectiva del tractament de les condicions neurològiques resistents al tractament.

Article de referència

Aibar-Durán, Juan Ángel MD; Villalba Martínez, Gloria MD; Freixer-Palau, Berta; Araus-Galdós, Elena; Morollón Sanchez-Mateos, Noemi; Belvis Nieto, Robert; Revuelta Rizo, Miren MD; Molet Teixeido, Joan; García Sánchez, Carmen; de Quintana Schmidt, Cristian; Muñoz Hernandez, Fernando; Rodríguez Rodríguez, Rodrigo. Long-Term Results of Cortical Motor Stimulation for Neuropathic Peripheral and Central Pain: Real-World Evidence From Two Independent Centers. Neurosurgery. August 28, 2023. | DOI: 1227/neu.0000000000002638

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació