ACTUALITAT

NOTICIES

26/04/2021

L’IIB Sant Pau, l’ESMUC i Oncolliga s’alien en un projecte de musicoteràpia per a pacients onco-hematològics

L’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau – IIB Sant Pau, l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i la Fundació Oncolliga signen un conveni de col·laboració per impulsar la recerca en musicoteràpia per a pacients onco-hematològics i els seus cuidadors.  El projecte és pioner en intervencions de musicoteràpia per a pacients en teràpia cel·lular i s’espera que contribueixi a reduir els nivells de malestar físic emocional en els pacients hospitalitzats, i a millorar l’estat anímic i la qualitat de vida tant de pacients com dels seus cuidadors familiars i professionals.

La musicoteràpia és una disciplina que utilitza la música de forma sistemàtica i científica per fomentar el benestar de les persones. Existeixen diversos estudis sobre l’eficàcia d’aquesta disciplina en pacients oncològics amb tumors sòlids però  el nombre d’estudis en càncers amb tumors líquids, com per exemple la leucèmia, és encara escàs. Ara, l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau – IIB Sant Pau, l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i la Fundació Oncolliga han signat un acord de col·laboració per a fomentar la recerca en musicoteràpia per a pacients onco-hematològics a Sant Pau.

La primera intervenció conjunta en el marc d’aquest acord és un projecte de recerca impulsat per l’equip d’Onco-hematologia de Sant Pau, format per personal mèdic, d’infermeria i d’investigació. La seva proposta parteix del fet que els pacients amb càncer tenen un alt nivell de malestar emocional que es veu augmentat pels llargs ingressos a l’hospital i per l’aïllament que això comporta, especialment ara amb les restriccions per covid. El pacient passa per molts canvis en el seu estat anímic i és aquí on la musicoteràpia pot esdevenir un suport integral positiu, sobretot en la disminució de l’angoixa,  depressió i malestar físic, i afavorir l’expressió emocional, la comunicació i la connexió amb estats de relaxació.

El nostre objectiu és implementar la musicoteràpia durant el procés d’hospitalització en els pacients ingressats a la Unitat d’Hematologia de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. La musicoteràpia alleuja l’estrès emocional del procés onco-hematològic dels pacients i els seus cuidadors, que degut a la pandèmia s’ha vist agreujat per un aïllament extrem d’aquest tipus de pacients”, expliquen  les investigadores d’aquest projecte Iria González i Silvana Novelli, cap d’infermeria i metgessa hematòloga de l’Hospital de Sant Pau i responsables d’aquest projecte de recerca a l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau – IIB Sant Pau.

El projecte proposa implementar sessions de musicoteràpia i estudiar els beneficis en la qualitat de vida dels pacients i cuidadors mesurant l’impacte d’aquestes sessions. L’equip de Sant Pau compta amb un llarg recorregut i experiència en mesurar l’índex de qualitat de vida en aquest tipus de pacients aguts, que acostumen a fer llargues estades d’ingrés hospitalari (d’uns 30 a 40 dies de mitjana).

Els estudis en altres tipus de càncers i l’escassa informació que hi ha en pacient hematològic ens fan pensar que aquestes sessions poden tenir un gran impacte, però cal tenir dades concretes i mesurar la seva eficàcia. La nostra intervenció, serà pionera en el camp dels càncers hematològics i podria suposar un canvi important per aquest tipus de pacient”, afirmen les investigadores. El projecte contempla oferir sessions de musicoteràpia al llarg d’un any, arribant a fins a 300 pacients i a 300 cuidadors, incloent familiars i també personal sanitari.

La col·laboració de les tres entitats és una de les claus en aquest projecte i promou una recerca transversal integrant diverses disciplines.  D’una banda, Sant Pau compta amb l’experiència del servei d’hematologia i la qualitat de la seva recerca en l’àmbit de l’onco-hematologia. Per la seva banda, Oncolliga i l’ESMUC compten amb experiència prèvia en projectes de musicoteràpia aplicada a altres tipus de malalties i de càncers, duts a terme per a professionals especialitzats en l’àmbit de la psicooncologia i la musicoteràpia.

Musicoterapia

Oberts a finançament

Actualment el projecte es troba en plena campanya de finançament mitjançant el web https://musicoterapiasantpau.cat/. En aquest sentit, també està prevista la celebració d’un concert solidari el proper 13 de juny al Recinte Modernista de Sant Pau, que comptarà amb la participació de diversos artistes.

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació