ACTUALITAT

NOTICIES

09/05/2024

Un article de la Dra. Maria Borrell, destacat com a Editor’s Choice per la revista Cardiovascular Research

Un treball de recerca de la Dra. Maria Borrell, del grup de Patologia Molecular i Terapèutica de les Malalties Aterotrombòtiques i Isquèmiques de l’Institut de Recerca Sant Pau, ha estat reconegut com a Editor’s Choice per la prestigiosa revista Cardiovascular Research. L’article destaca importants avenços en la comprensió de l’homeòstasi del colesterol al cervell i el seu impacte en la funció neuronal.

La Dra. Borrell, juntament amb els doctors Aureli Luquero, Gemma Vilahur, Teresa Padró i Lina Badimon, ha explorat la regulació de l’homeòstasi del colesterol al cervell i el paper dels receptors de lipoproteïnes de la família del receptor de LDL (LRPs) a les cèl·lules neuronals. Utilitzant models murins i línies cel·lulars, l’equip de recerca va analitzar l’expressió de LRP5 i els components de la via de senyalització downstream, la via canònica de Wnt, en el context de l’acumulació de lípids intracel·lulars i la funció neuronal.

Les troballes revelen que, encara que l’expressió de LRP5 augmenta en resposta a la càrrega lipídica a les cèl·lules neuronals, aquest receptor no participa significativament a l’homeòstasi del colesterol. Tot i això, s’ha demostrat que LRP5 desencadena la via de senyalització canònica de Wnt en les cèl·lules neuronals, generant senyals pro-supervivència. A més, els resultats suggereixen un paper protector de LRP5 contra l’estrès oxidatiu i l’apoptosi a les neurones.

Aquest estudi proporciona noves perspectives sobre el transport i l’acumulació de lípids a les cèl·lules neuronals, així com sobre els mecanismes de senyalització implicats en la supervivència neuronal. Els resultats tenen implicacions importants per a la comprensió dels trastorns neurodegeneratius i el desenvolupament de noves estratègies terapèutiques.

El reconeixement com a Editor’s Choice per part de Cardiovascular Research subratlla la rellevància i l’impacte d’aquest treball al camp de la investigació cardiovascular i neurocientífica. La Dra. Borrell i el seu equip continuen avançant en la comprensió dels processos biològics fonamentals subjacents a les malalties cardiovasculars i neurològiques, oferint noves perspectives per millorar la salut humana.

Article de referència

Maria Borrell-Pages, Aureli Luquero, Gemma Vilahur, Teresa Padró, Lina Badimon, Canonical Wnt pathway i LDL receptor superfamily in neuronal cholesterol homeòstasi i funció, Cardiovascular Research, Volum 120, Issue 2, January 2120, http ://doi.org/10.1093/cvr/cvad159

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació