L’Institut de Recerca Sant Pau (IR Sant Pau) expressa la seva gran satisfacció i orgull per la concessió de la Creu de Sant Jordi a la Dra. Montserrat Baiget, un reconeixement que atorga la Generalitat de Catalunya a aquelles persones que han prestat serveis destacats al país en l’àmbit cívic, cultural o científic.
Durant 2025, Condis Supermercats destina el seu Arrodoniment Solidari a vuit projectes de recerca relacionats amb la salut. Un d’ells és el de l’Institut de Recerca Sant Pau (IR Sant Pau) centrat en la salut cardiovascular de la dona. Una campanya que ja està actualment activa en els supermercats d’aquesta cadena i que durarà fins al 13 d’abril.
La prestigiosa revista Journal of Neurology acaba de publicar els resultats d’un estudi dut a terme per investigadors de l’Institut de Recerca Sant Pau (IR Sant Pau) que demostren els beneficis de la rehabilitació cognitiva i la musicoteràpia en pacients amb deteriorament cognitiu lleu a moderat associat a la malaltia de Huntington.
Un equip d’investigadors de l’Institut de Recerca Sant Pau (IR Sant Pau) ha publicat a la revista Journal of Neuroinflammation un estudi que, per primera vegada, analitza en profunditat el paper del sistema immunitari perifèric en l’esclerosi lateral amiotròfica (ELA) a escala de cèl·lula única. Les seves troballes apunten que les cèl·lules del sistema immunitari, especialment dues subpoblacions de cèl·lules Natural Killer (NK), podrien jugar un paper clau en el desenvolupament i la progressió d’aquesta malaltia neurodegenerativa.
En el marc de la celebració del Dia Mundial de la Dona i la Nena a la Ciència, el diumenge 9 de febrer més de 2.500 persones van gaudir de la Festa de la Dona i la Nena a la Ciència, una jornada organitzada per l’Institut de Recerca Sant Pau per apropar la ciència a tothom i fomentar vocacions científiques entre nenes i joves. L’Àrea Panoràmica del Parc d’Atraccions Tibidabo es va convertir en un gran laboratori a l’aire lliure, on investigadors i investigadores van compartir la seva passió amb el públic a través d’experiments, tallers i activitats interactives.
L’Institut de Recerca Sant Pau (IR Sant Pau) ha estat beneficiat amb una ajuda d’1.406.625 euros per part de l’Institut de Salut Carlos III de Madrid (ISCIII). Aquest suport econòmic es destinarà a modernitzar i millorar la Unitat d’Investigació Clínica del centre, reforçant la seva capacitat per dur a terme estudis d’alta qualitat i donar resposta a les necessitats dels pacients. L’ajuda s’emmarca en un projecte de l’ISCIII per impulsar la investigació a Espanya, tant mitjançant la millora de les unitats ja existents com amb la creació de noves.
Un any més, l’Institut de Recerca Sant Pau (IR Sant Pau) va celebrar una nova edició de la seva Jornada de Recerca, un esdeveniment amb el qual el centre busca reafirmar la seva posició com a referent en la recerca biomèdica i la innovació científica. La trobada va servir per reunir líders en recerca, professionals de la salut i experts en tecnologia per debatre sobre els avenços més recents que estan transformant l’atenció sanitària.
Quina relació pot haver-hi entre la trombosi, una greu malaltia que causa una mort cada minut a Europa, i l’alta muntanya? Doncs molta més de la que ens podríem imaginar. A grans altituds, les condicions ambientals, com la hipòxia i l’esforç físic extrem, poden desencadenar respostes fisiològiques que augmenten el risc de formació de coàguls sanguinis, una situació similar a la que experimenten les persones afectades per la trombosi.
L’Institut de Recerca Sant Pau (IR) iniciarà un nou assaig clínic de fase I/IIB per a pacients amb anèmia de Fanconi diagnosticats amb càncer de cap i coll. L’estudi, conegut com a assaig AFAN (Nº EUCT: 2024-511477-29-00), està liderat pel Dr. Jordi Surrallés, cap del Grup de Síndromes de Predisposició al Càncer, director científic de l’IR Sant Pau i catedràtic del Departament de Genètica i de Microbiologia de la UAB.
Un estudi recentment publicat per investigadors del Grup de Salut Reproductiva de l’Institut de Recerca de Sant Pau i del Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital de Sant Pau conclou que existeix una relació clarament directa i significativa entre la intensitat dels canvis en l’estat emocional a causa de factors estressants durant el confinament per la pandèmia de COVID-19 i la incidència dels canvis menstruals: regularitat, durada i quantitat de la menstruació.
L’Institut de Recerca Sant Pau (IR Sant Pau) i el Parc d’atraccions Tibidabo han signat un acord de col·laboració per a impulsar la divulgació de la recerca amb perspectiva de gènere i fomentar les vocacions científiques entre els més petits, que tindrà com a eix central la celebració del Dia Internacional de la Dona i la Nena en Ciència, el febrer de 2025. Aquest acord és una mostra del compromís compartit d’ambdues entitats per a promoure una societat més equitativa i conscienciada sobre la importància de la ciència i el rol de les dones en aquest àmbit i d’impulsar un projecte que combini ciència, perspectiva de gènere, diversió i divulgació.
Investigadors del Grup de Malalties Neuromusculars i del Grup de Neurobiologia de les Demències de l’Institut de Recerca Sant Pau (IR Sant Pau) i la Unitat de Memòria de l’Hospital de Sant Pau, liderats pel neuròleg Dr. Ricard Rojas-García, han identificat una nova mutació en el gen ARPP21 que podria ser causant de l’Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA), una malaltia neurodegenerativa devastadora.
L’Institut de Recerca Sant Pau ha celebrat avui la col·locació de la primera pedra de la seva nova Unitat de Teràpies Avançades. Aquestes noves instal·lacions, que es construeixen amb el suport de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras i la Fundació Josep Carreras contra la Leucèmia, es consoliden com un recurs estratègic per al Campus Sant Pau, ja que permeten el desenvolupament i la fabricació de medicaments biològics personalitzats dins del centre hospitalari per al tractament dels seus pacients, reafirmant la posició de Sant Pau com un centre de referència mundial en aquest camp.
Investigadors de l’Àrea de Recerca en Malalties Neurològiques, Neurociència i Salut Mental de l’Institut de Recerca Sant Pau, que lidera el Dr. Juan Fortea, director de la Unitat de Memòria del Servei de Neurologia del mateix hospital, han trobat que més del 95% de les persones de més de 65 anys que tenen dues còpies del gen APOE4 -homocigots d’APOE4-, mostren característiques biològiques de la patologia d’Alzheimer al cervell o biomarcadors d’aquesta malaltia al líquid cefaloraquidi i PET.
La pandèmia de COVID-19 ha generat discussions exhaustives sobre el seu efecte en la salut mental. Tot i que les taxes globals de suïcidi es van mantenir estables durant la pandèmia, l’efecte específic en les conductes suïcides no letals, és a dir, ideació o intents de suïcidi que es sobreviuen, durant i després de la pandèmia no s’havia explorat. Un nou estudi, liderat pel Dr. Víctor Serrano-Gimeno, del Grup de Recerca en Salut Mental de l’Institut de Recerca Sant Pau (IR Sant Pau) revela que va haver-hi un augment significatiu d’aquestes conductes posterior al confinament.