MEDICINA TRANSLACIONAL

Endocrinologia, Diabetis i Nutrició

Línies de recerca

 • Complicacions de la diabetis: aterosclerosi i malaltia microvascular.
 • Epidemiologia de la diabetis: recerca en Atenció Primària, i recerca amb grans bases de dades.
 • Malalties endocrinològiques i gestació.
 • Malaltia nodular i càncer de la tiroides.
 • Diabetis i factors de risc cardiovascular.
 • Diabetis i obesitat: biomarcadors, fisiopatologia i efectes de les noves teràpies

Complicacions de la diabetis: aterosclerosi i malaltia microvascular.

  La principal causa de morbiditat i mortalitat en la diabetis mellitus resideix en les complicacions cròniques, especialment l’aterosclerosi, però també les complicacions microvasculars. Aquesta línia engloba estudis clínics i translacionals que profunditzen en la recerca en patogènia, biomarcadors i detecció i tractament precoç d’aquestes complicacions.

Epidemiologia de la diabetis: recerca en Atenció Primària, i recerca amb grans bases de dades.

  La línia de recerca comprèn la recerca en diabetis mellitus en l’Atenció primària de Salut de Catalunya. En els darrers anys, el grup ha desenvolupat projectes utilitzant la base de dades SIDIAP, en diferents aspectes de la diabetis en la pràctica real (real-world evidence). El grup és pioner a nivell de l’Estat en aquesta àrea, i té col·laboracions actives amb grups internacionals.

Malalties endocrinològiques i gestació.

  Les malalties endocrinològiques són una patologia freqüent durant la gestació amb repercussió important per la mare i el fill tant a curt com a llarg termini i fins i tot per a les generacions posteriors.  Augmentar el coneixement sobre la seva prevalença, mecanismes fisiopatogènics i opcions terapèutiques és molt important per la salut de la població.

Malaltia nodular i càncer de la tiroides

  La patologia tumoral de la glàndula tiroide segueix suposant un repte diagnòstic i terapèutic en la clínica endocrinològica. Existeixen problemes clínics per resoldre a través de recerca clínica i traslacional, el primer en el vessant del diagnòstic; per tal de fer un diagnòstic de precisió, que eviti procediments i tractaments altrament innecessaris cal més coneixement. Una altra àrea important és la de l’adequada precisió pronòstica i aplicació del tractament més personalitzat a cada tipus de tumor.

Diabetis i factors de risc cardiovascular

  La principal causa de morbimortalitat en la població amb diabetis és la malaltia cardiovascular derivada tant de l’arteriosclerosi precoç com de la disfunció miocàrdica. El desenvolupament d’aquestes alteracions s’associa, entre altres, amb la disfunció en el metabolisme de les lipoproteïnes, l’estat inflamatori, i l’excés i disfunció del teixit adipós ectòpic. Des de principis dels anys 90, investigadors del Servei d’Endocrinologia i Nutrició i del grup de Bioquímica Cardiovascular col·laborem en l’estudi del metabolisme lipídic i dels factors de risc cardiovascular en pacients amb diabetis, dislipèmia i obesitat. Els projectes actualment en curs estan dirigits a estudiar els mecanismes que vinculen la diabetis, l’obesitat i les dislipèmies amb la malaltia cardiovascular, centrant-se especialment en el paper del teixit adipós epicàrdic i la seva relació amb les adipoquines i les modificacions funcionals de les lipoproteïnes.

Diabetis i obesitat: biomarcadors, fisiopatologia i efectes de les noves teràpies

La línia de recerca està centrada en l’estudi de les bases moleculars de lesió cel·lular a la diabetis i les seves condicions metabòliques associades tant en models experimentals cel·lulars i animals com en humans.

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació