NOTICIES

1era Jornada de Recerca en Atenció Primària de l’IR Sant Pau

El 28 d’octubre, a la sala d’actes de l’hospital, se celebrarà la primera Jornada de Recerca en Atenció Primària de l’IR Sant Pau. Aquesta jornada reunirà professionals investigadors de l’Atenció Primària, la salut pública i l’àmbit hospitalari, on es compartiran els avenços aconseguits i discutiran sobre les oportunitats futures.

Comptarem també amb la presència de la Dra. Pilar Gayoso, subdirectora general de l’ISCIII, qui ens oferirà una visió sobre el present i futur de la recerca en Atenció Primària i la seva integració en els IIS (Instituts d’Investigació Sanitària).

 

Adreça: Sala d’Actes de l’Hospital de Sant Pau

Horari: 9:00h – 14:00h

Programa de la Jornada

Inscripcions


18:00 h Nou Seminari al CC Guinardó: Veure és creure. L’increïble món de la imatge cerebral – Dra. Lídia Vaqué Alcázar

El dimecres 29 de maig a les 18 h, la Dra. Lídia Vaqué Alcázar, Unitat de Memòria, Servei de Neurologia de l’IR Sant Pau, farà una xerrada al Centre Cívic Guinardó titulada “Veure és creure: l’increïble món de la imatge cerebral”.

La xerrada tractarà sobre les tècniques de neuroimatge, com podem estudiar el cervell mitjançant ressonància magnètica i altres eines, per tenir informació de la seva estructura i funció.

Adreça: Rda. Guinardó, 113-141 Barcelona 08043

Horari: 18:00 h – 19:00 h

Inscripcions


18:00 h Nova Xerrada al CC Navas: El pacient a l’assaig clínic – Iris Artesero

El dimarts, 21 de maig a les 18 h, la Iris Artesero, Study Coordinator de la Unitat de Malalties Infeccioses de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, farà una xerrada al Centre Cívic Navas sobre la perspectiva i la implicació del pacient en un assaig clínic des del moment en que és “detectat” fins més enllà del final de l’estudi.

Els assajos clínics són un camp complex del que podem trobar bastant informació sobre el concepte teòric i la seva execució, però no tan sobre de com s’arriba fins el pacient, el que implica a ell o qui i com l’acompanya durant el procés. Aquesta xerrada se centra en la vivència del pacient en comptes de en el propi assaig.

Adreça: Ptge. Torent, 1, 08027 Barcelona

Horari: 18:00 h – 19:00 h

Inscripcions


18:30 h Nova xerrada a la Biblioteca Sagrada Família: Parlem de les drogues, què en sabem – Dra. Rosa M Antonijoan

El dijous 16 de maig a les 18:30h, la Dra. Rosa M Antonijoan, Directora Farmacologia Clínica al Centre d’Investigació del Medicament de l’IR Sant Pau, farà una xerrada a la Biblioteca de Sagrada Família titulada “Parlem de les drogues, què en sabem?”.

En aquesta xerrada coneixerem el patró de consum de drogues d’abús al nostre entorn. A més d’identificar els efectes farmacològics i tòxics de diferents drogues estimulants i drogues depressores.

Adreça: C/ de Provença, 480, 08025 Barcelona

Horari: 18:30 h – 19:30 h

Informació


18:30 h Nova xerrada a la Biblioteca Sagrada Família: Letalment vital – Debora Cavero Moreno

El dimecres 15 de maig a les 18:30 h, la Debora Cavero Moreno, investigadora predoctoral del Grup Síndromes d’Inestabilitat Genòmica i Reparació de l’ADN a l’IR Sant Pau, farà una xerrada a la Biblioteca de Sagrada Família titulada “Letalment vital”.

Alguna vegada t’has imaginat que la letalitat podria ser un element fonamental per a la vida? Aquesta xerrada parla de la “letalitat sintètica” com a interacció especial per a la lluita contra el càncer i la cura de malalties rares.

Adreça: C/ de Provença, 480, 08025 Barcelona

Horari: 18:30 h – 19:30 h

Informació


18:00 h Nou Seminari al CC Guinardó: Per què és important dormir? – Dra. Sandra Giménez Badia

El dimecres 8 de maig a les 18 h, la Dra. Sandra Giménez Badia, Neurofisiòloga Clínica especialista en Medicina del Son a l’Hospital Santa Creu i Sant Pau i recercadora a l’IR Sant Pau, farà una xerrada al Centre Cívic Guinardó titulada “Per què és important dormir?”.

La xerrada tractarà sobre el son i la salut cerebral, des de la importància de dormir bé per estar física, mental i cognitivament bé, tant en els adolescents com en els adults. Què hem de fer o no fer, per dormir bé i quines patologies estan relacionades amb la son.

Adreça: Rda. Guinardó, 113-141 Barcelona 08043

Horari: 18:00 h – 19:00 h

Inscripcions


18:00 h Nova Xerrada al CC Navas: Aconseguirem curar l’Alzheimer? – Danna Perlaza

El proper dimarts 16 d’abril a les 18h, la Danna Perlaza, estudiant de màster de la Unitat de Memòria de l’IR Sant Pau, farà una xerrada al Centre Cívic Navas sobre què és la malaltia d’Alzheimer, quines són les seves principals causes i símptomes i coneixerem en quin punt ens trobem quant al tractament de la malaltia.

Adreça: Ptge. Torent, 1, 08027 Barcelona

Horari: 18:00 h – 19:00 h

Inscripcions


18:00 h Nou Seminari al CC Guinardó: Com alimentar al teu cervell – Olga Perea Cabrera

El dimecres 10 d’abril a les 18 h, l’Olga Perea Cabrera, logopeda, qui es va especialitzar en neurologia a l’IR Sant Pau, farà una xerrada al Centre Cívic Guinardó titulada “Com alimentar al teu cervell”.

Vivim en una societat on les malalties neurològiques estan a l’ordre del dia: l’estrès, l’ansietat, els ictus, les embòlies, les demències, entre d’altres. Aquest xerrada parla de com el cervell pot ser el nostre millor aliat per poder controlar i evitar en la mesura que sigui possible patir alguna dificultat a nivell cerebral. La resiliència, el positivisme activa una cadena de neurones les quals beneficien no només el nostre cervell sinó el nostre estat en general.

Adreça: Rda. Guinardó, 113-141 Barcelona 08043

Horari: 18:00 h – 19:00 h

Inscripcions


18:00 h Nova Xerrada al CC Navas: Les cèl·lules mare en investigació – Dra. Alba Tristán Noguero

El proper dimarts 9 d’abril a les 18h, la Dra. Alba Tristán Noguero, investigadora postdoctoral Margarita Salas en Fisiologia de la Sinapsi a l’Institut de Recerca de Sant Pau donarà una xerrada al Centre Cívic Navas sobre les cèl·lules mare en investigació.

En aquesta xerrada es parlarà de què són les cèl·lules mare i dels diferents tipus que existeixen donant varis exemples del seu ús en la recerca biomèdica.

Adreça: Ptge. Torent, 1, 08027 Barcelona

Horari: 18:00 h – 19:00 h

Inscripcions


18:00 h Nova Xerrada al CC Navas: Què m’hagués agradat saber de genètica si no fos genetista? – Aina Marsal Olivan

El dimarts, 19 de març a les 18 h, l’Aina Marsal Olivan, Unitat Mixta de Recerca en Medicina Genòmica, UAB-IR Sant Pau, farà una xerrada al Centre Cívic Navas sobre la genètica i la implicació que té en les nostres vides.

Saps què és la genètica? Quina implicació té en les nostres vides? I en la societat? En aquesta xerrada respondrem aquestes preguntes i descobrirem algunes curiositats interessants sobre l’ADN.

Adreça: Ptge. Torent, 1, 08027 Barcelona

Horari: 18:00 h – 19:00 h

Inscripcions


18:30 h Nova xerrada a la Biblioteca Sagrada Família: Dones, ciència i salut – Laia Llucià i Carol

El dijous 14 de març a les 18:30 h, la Laia Llucià i Carol, Investigadora predoctoral del Grup de farmacogenomica i genètica neurovascular a l’IR Sant Pau, farà una xerrada a la Biblioteca de Sagrada Família titulada “Dones, ciència i salut”.

Sabies que la presència de dones als inicis de la carrera investigadora és del 47,3%, mentre que en les posicions més altes es redueix al 25,6%? Coneixes més referents científiques a part de Marie Curie? T’has plantejat mai si, a l’hora d’estudiar i visualitzar les malalties, es fa amb prou perspectiva de gènere? Parlem del biaix de gènere en ciència i salut.

En aquesta xerrada s’exposaran algunes de les causes i conseqüències que des de ben petites marquen el biaix de gènere que hi ha en ciència, tant pel que fa als càrrecs de major poder com a l’estudi i visualització als mitjans de certes malalties.

Adreça: C/ de Provença, 480, 08025 Barcelona

Horari: 18:30 h – 19:30 h

Informació


18:30 h Nova xerrada al CC Vil·la Urània: La tuberculosi una malaltia del present – Raquel Prieto

El dilluns 26 de febrer a les 18:30 h, Raquel Prieto, infermera del Servei d’Epidemiologia de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, farà una xerrada al Centre Cívic Vil·la Urània sobre la malaltia de la turbeculosi al nostre present.

La tuberculosi va ser al 2021 la segona causa mort per un agent infecciós únic després de la Covid-19. A Barcelona continua sent un problema de salut pública amb 14,9 casos / 100.000 habitants  notificats el any 2021. A més s’observa un descens que és irregular de manera que se observa en homes però no en dones, on s’ha produït un augment, i en col·lectius en situació de vulnerabilitat.

L’objectiu d’aquesta xerrada és posar de manifest un problema que existeix i que requereix grans esforços per part de Salut Pública si volem assolir el ODS 3 de la Agenda 2030 i els objectius de la Estratègia End-TB de la OMS de disminuir la mortalitat de la tuberculosi un 95% i la incidència un 90%. S’aprofundirà en diferenciar entre infecció tuberculosa latent que vol dir que la persona no està malalta i, per tant, no pot encomanar la malaltia i tuberculosi activa. D’altra banda, s’explicarà la importància tant del seguiment del pacient com de la realització del estudi de contactes als diferents escenaris en el que es mou la persona malalta.

Adreça: C/Saragossa, 29, 08006 Barcelona

Horari: 18:30 h – 20:00 h

Inscripcions


18:00 h Nova Xerrada al CC Navas: Suport dels pacients i públic en la investigació clínica – Dra. Mª José Martínez Zapata

El dimarts, 20 febrer a les 18 h, la Dra. Mª José Martínez Zapata, Centre Cochrane Iberoamericà-Servei d’Epidemiologia Clínica, IR Sant Pau, farà una xerrada al Centre Cívic Navas sobre la investigació clínica.

La xerrada estarà centrada en els diferents tipus de participació dels pacients i el públic en els projecte d’investigació clínica, siguin assajos clínics o estudis observacionals o revisions sistemàtiques. En el sentit de com la seva experiència pot millorar el disseny dels estudis, la utilitat dels resultats i la seva aplicació.

Adreça: Ptge. Torent, 1, 08027 Barcelona

Horari: 18:00 h – 19:00 h

Inscripcions


18:00 h Nou Seminari al CC Guinardó: Què és un assaig clínic? – Pol Molina Perelló

El dimecres 21 de febrer a les 18 h, en Pol Molina Perelló,  Investigador Farmacèutic del CIM Sant Pau y de la Plataforma de Investigació Clínica del IR Sant Pau, donarà una xerrada al Centre Cívic Guinardó sobre els assajos clínics que es duen a terme al Centre de Investigació del Medicament  – CIM de l’Institut de Recerca Sant Pau.

Durant la seva xerrada parlarà de com es desenvolupen i supervisen els assaigs clínics amb medicaments que es duen a terme en el CIM, majoritàriament en Fase I amb voluntaris sans per tal d’establir l’efecte dels medicaments en estadi inicial del seu desenvolupament i assaigs Fase II, en grups reduïts de pacients en col·laboració amb diversos serveis clínics de l’Hospital per tal d’aconseguir més informació cinètica o conceptual dels fàrmacs en estudi.

Adreça: Rda. Guinardó, 113-141 Barcelona 08043

Horari: 18:00 h – 19:00 h

Inscripcions


18:00 h Nou Seminari al CC Guinardó: Nova manera de receptar antibiòtics en les infeccions respiratòries – Dr. Pablo Alonso Coello, Dra. Gemma Mas Dalmau i Dra. Mariam de la Poza

El dimecres, 14 de febrer a les 18h, el Dr. Pablo Alonso Coello (Especialista en Medicina Familiar i Comunitària; investigador Miguel Servet del grup de recerca d’Epidemiologia Clínica i Serveis Sanitaris de l’IR Sant Pau i del Centre Cochrane Iberoamericano; responsable de l’àrea de Guies de Pràctica Clínica, GPC, i del Centre GRADE), la Dra. Gemma Mas Dalmau (Doctora en Metodologia de la recerca biomèdica i salut pública; diplomada en Infermeria i llicenciada en Sociologia; coordinadora del Grup de Recerca en Cures Infermeres de l’IR Sant Pau i professora de l’Escola Universitària d’Infermeria Sant Pau) i la Dra. Mariam de la Poza (Especialista en Medicina de Família i Comunitària; Professora associada mèdica en la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona; Metgessa de família i tutora de residents de la Unitat Docent de Barcelona, en el CAP doctor Carles Ribas; Presidenta de la Societat Espanyola de Metges Generals i de Família, Catalunya) faran una xerrada al Centre Cívic Guinardó titulada “una nova manera de receptar antibiòtics en les infeccions respiratòries: per a un consum més responsable”.

Els antibiòtics no són necessaris en la majoria de les infeccions respiratòries com la bronquitis, la faringitis o l’otitis que consultem als nostres professionals d’atenció primària. No obstant això, sovint els antibiòtics s’utilitzen en aquestes infeccions, fet que provoca que els microbis es tornin resistents a aquests fàrmacs i perdin eficàcia quan realment els necessitem. Aquest problema és un dels principals reptes de salut de la població mundial de l’actualitat. En aquest context, investigadors de l’IR Sant Pau juntament amb metges de família, pediatres i infermeres de centres d’atenció primària de tota Espanya han estudiat una nova estratègia per a millorar el bon ús dels antibiòtics: la prescripció diferida d’antibiòtics. En aquesta estratègia el pacient i el temps són claus.

Adreça: Rda. Guinardó, 113-141 Barcelona 08043

Horari: 18:00 h – 19:00 h

Inscripcions


18:00 h Nova Xerrada al CC Navas: La dona i la salut cardiovascular – Dra. Teresa Padró Capmany

El dimarts, 13 de febrer a les 18 h, la Dra. Teresa Padró Capmany, Coordinadora del Grup de Recerca de Biomarcadors per a malalties cardiovasculars a l’IR Sant Pau, farà una xerrada al Centre Cívic Navas sobre la salut cardiovascular en les dones.

Les malalties cardiovasculars són avui dia la principal causa de mort en la dona. La patofisiologia de la salut cardiovascular no és igual en homes i dones. A més, hi ha condicions específiques que predisposen la dona a un risc cardiovascular més gran. Conèixer millor aquesta malaltia i les seves causes ajudarà a disminuir el seu impacte en la dona i eliminar la idea que la malaltia cardiovascular és cosa d’homes.

Adreça: Ptge. Torent, 1, 08027 Barcelona

Horari: 18:00 h – 19:00 h

Inscripcions


18:00 h Nova Xerrada al CC Navas: Els beneficis dels probiòtics – Dra. Eva Román

El dijous, 14 de desembre a las 18 h, la Dra. Eva Roman, Infermera, Professora EUI-Sant Pau i Coordinadora de Recerca en Malalties Hepàtiques IIB Sant Pau, farà una xerrada al Centre Cívic Navas sobre els beneficis dels probiòtics.

La microbiota és el conjunt de microorganismes que se es troben en el nostre cos: la boca, els pulmons, els budells, les mucoses dels genitals, la pell… Quan parlem de microbiota intestinal ens referim al conjunt de bactèries presents al tub digestiu i que tenen unes funcions importantíssimes en la salut i la malaltia. Els probiòtics poden modular la microbiota intestinal, la permeabilitat intestinal i la resposta immune i per tant, podrien millorar la funció cognitiva i la qualitat de vida de les persones.

Direcció: Ptge. Torent, 1, 08027 Barcelona

Horari: 18:00 h – 19:00 h

Inscripcions


18:30 h Nova xerrada al CC Vil·la Urània: Violència obstètrica: recerca amb perspectiva de gènere – Anna Olivella

El dimecres 29 de novembre a les 18:30 h, la Dra. Anna Olivella, Metge especialista en Ginecologia i Obstetrícia Hospital Sant Pau, farà una xerrada al Centre Cívic Vil·la Urània sobre la violència obstètrica i como fer investigació amb perspectiva de gènere.

Durant aquesta xerrada, parlarem sobre la violència obstètrica, quina recerca’n fa des d’un centre d’investigació punter com Sant Pau i de les repercussions que pot tenir sobre la salut de la dona.

Direcció: C/Saragossa, 29, 08006 Barcelona

Horari: 18:30 h – 20:00 h

Inscripcions


18:30 h Nova xerrada a la Biblioteca Sagrada Família: La recerca en biomarcadors – Dr. Daniel Alcolea

El divendres 17 de novembre a les 18:30 h, el Dr. Daniel Alcolea, investigador del grup de Neurobiologia de les Demències a l’IR Sant Pau i Neuròleg a la Unitat de Memòria de Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, farà una xerrada a la Biblioteca Sagrada Familia sobre què són i per què són importants els biomarcadors.

Uneix-te a nosaltres per explorar els últims avenços en marcadors diagnòstics de la malaltia d’Alzheimer. Descobreix les tecnologies innovadores que estan transformant la nostra comprensió d’aquesta malaltia i apropant-nos cada vegada més a millors tractaments.

Activitat en el marc de la Setmana de la Ciència 2023.

Adreça: C/ de Provença, 480, 08025 Barcelona

Horari: 18:30 h – 19:30 h

Informació


18:00 h Nova xerrada al CC Guinardó: L’acumulació de colesterol i les seves conseqüències – Carla Borràs

El dimecres 22 de novembre a les 18:00 h, Carla Borràs, investigadora del Grup de Recerca en Fisiopatologia de Malalties Caracteritzades per Alteracions Lipídiques, farà una xerrada al Centre Cívic Guinardó sobre l’acumulació de colesterol i les seves conseqüències: como prevenir-lo i tractar-lo.

En aquest xerrada, podràs descobrir què és el colesterol, quins tipus hi ha i quines són les conseqüències de l’acumulació del tipus LDL. A més, coneixeràs la hipercolesterolèmia, els diferents tractaments que existeixen i la recerca que s’està fent actualment sobre aquest tema.

Direcció: Rda Guinardó, 113-141 Barcelona 08043

Horari: 19:00 h – 20:00 h

Inscripcions


Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació