Investigadors de l’Institut de Recerca Sant Pau (IR Sant Pau) han participat en un estudi pioner que ha demostrat, per primera vegada, que la teràpia gènica pot ser una opció terapèutica eficaç i segura per a pacients amb anèmia de Fanconi, una malaltia rara caracteritzada per la fallada progressiva de la medul·la òssia i una alta predisposició al càncer. Els resultats, publicats a la prestigiosa revista The Lancet, són el resultat de més de vint anys d’investigació preclínica i el seguiment dels pacients durant set anys.
L’anèmia de Fanconi, una malaltia genètica que sovint es manifesta en edat pediàtrica, provoca la pèrdua progressiva de les cèl·lules sanguínies i pot generar infeccions greus, astènia i hemorràgies. Fins ara, l’únic tractament definitiu era el trasplantament de medul·la òssia d’un donant compatible, una teràpia que requereix quimioteràpia prèvia i comporta riscos importants, incloses hospitalitzacions prolongades.
Cap dels estudis clínics realitzats fins al moment havia aconseguit que la teràpia gènica fos eficaç en aquesta malaltia complexa. En el treball que ara es publica, l’equip investigador ha demostrat en pacients afectats pel subtipus A de l’anèmia de Fanconi (causat per mutacions al gen FANCA) que, fins i tot en absència de condicionament amb quimioteràpia, l’autotransfusió de cèl·lules mare hematopoètiques corregides del defecte genètic facilita l’augment progressiu de les cèl·lules corregides en la major part dels pacients. En dos dels pacients tractats, la proporció de cèl·lules corregides va arribar a nivells superiors al 90%, i això permet corregir la història natural de la malaltia, consistent en aquest cas en la caiguda progressiva de les cèl·lules sanguínies.
L’assaig clínic en fase I/II ha estat promogut per la Fundació de l’Hospital Niño Jesús de Madrid, mentre que l’assaig de seguiment a llarg termini té com a promotora l’empresa Rocket Pharmaceuticals Inc. L’investigador principal dels assaigs clínics és el Dr. Julián Sevilla amb el suport de la Dra. Josune Zubicaray, ambdós hematòlegs de la Unitat de Teràpies Avançades de l’Hospital Infantil Universitari del Niño Jesús i membres del CIBER de Malalties Rares (CIBERER), i la direcció científica del Prof. Juan Bueren, amb l’estreta col·laboració de la Dra. Paula Río, primera autora d’aquest treball, i la Dra. Susana Navarro, tots ells investigadors del CIEMAT –organisme dependent del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats–, de l’Àrea de Malalties Rares del CIBERER i de l’Institut de Recerca Sanitària de la Fundació Jiménez Díaz (IIS.FJD). Així mateix, la recerca realitzada s’ha coordinat amb la Xarxa Nacional de Teràpies Avançades (TERAV), promoguda per l’Institut de Salut Carlos III.
Fins a l’actualitat, l’única teràpia definitiva per a la fallada de medul·la òssia d’aquests pacients es basava en el trasplantament de medul·la òssia d’un donant sa compatible. Tot i que aquesta teràpia ha millorat molt durant els darrers anys, requereix tractaments de condicionament amb quimioteràpia per prevenir les reaccions de rebuig, i està associada a riscos, tant a curt com a llarg termini, fet que sovint suposa hospitalitzacions prolongades.
Participació de l’IR Sant Pau
El Prof. Jordi Surrallés, director de l’IR Sant Pau i cap de grup del CIBERER, ha estat un dels investigadors en aquest treball. “El treball en equip de la Xarxa Nacional d’Investigació en Anèmia de Fanconi ha fet possible que Espanya sigui un referent mundial en teràpies avançades per a aquesta malaltia. Aquesta investigació representa una fita sense precedents en el tractament de l’anèmia de Fanconi”.
En la teràpia gènica publicada ara a The Lancet, han participat nombrosos equips responsables de les successives etapes requerides per a la seva aplicació. Els processos de recollida i purificació de les cèl·lules mare mobilitzades a la sang dels pacients es van dur a terme a l’Hospital Infantil Universitari del Niño Jesús de Madrid, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron de Barcelona i el Banc de Sang i Teixits de Catalunya, sota la coordinació de la Dra. Cristina Díaz de Heredia. Posteriorment, aquestes cèl·lules es van corregir del defecte genètic ex vivo, a la Sala Blanca CliniStem del CIEMAT, mitjançant un virus modificat genèticament (un vector lentiviral portador del gen FANCA) desenvolupat prèviament per l’equip investigador d’aquest centre.
Un cop corregides del defecte genètic, les cèl·lules es van reinfondre al Servei d’Hematologia Pediàtrica de l’Hospital Niño Jesús, com si es tractés d’una autotransfusió, sense que els pacients haguessin rebut cap mena de quimioteràpia, fet que va permetre que abandonessin l’hospital 72 hores després de la infusió.
Un treball de més de vint anys
La investigació que ha donat lloc a aquests resultats es va iniciar fa més de dues dècades amb estudis preclínics als laboratoris del CIEMAT, on es va desenvolupar un vector lentiviral portador del gen FANCA per corregir el defecte genètic en les cèl·lules mare. Aquest vector, reconegut com a Medicament Orfe a Europa i als Estats Units, va permetre posar en marxa els assajos clínics que han culminat en aquesta publicació a The Lancet.
Aquest estudi confirma que és possible evitar l’ús de quimioteràpia en pacients amb anèmia de Fanconi, un assoliment notable tenint en compte la fragilitat de les cèl·lules mare d’aquests pacients. Els investigadors han demostrat que una autotransfusió de cèl·lules corregides és suficient per aturar la fallada medul·lar i, fins i tot, revertir-la en alguns casos.
Cap a una teràpia consolidada
Actualment, Rocket Pharmaceuticals està duent a terme els tràmits amb l’Agència Europea de Medicaments i la Food and Drug Administration dels Estats Units per obtenir l’autorització de comercialització d’aquesta teràpia. A més, s’estan desenvolupant estudis preclínics per expandir aquest enfocament terapèutic a altres subtipus de l’anèmia de Fanconi, ampliant així el nombre de pacients que podrien beneficiar-se d’aquesta innovació.
L’estudi obre noves perspectives per als pacients i les seves famílies. Alicia de las Heras, presidenta de la Fundació Anèmia de Fanconi, afirma que “fa uns anys, aquest avenç era impensable. Ara, gràcies a la ciència i al treball incansable dels nostres especialistes, tenim una esperança real per als nostres fills”.
Amb aquest estudi, Espanya reafirma el seu lideratge en el desenvolupament de teràpies innovadores per a malalties rares, consolidant la investigació biomèdica com un motor de canvi en la salut global.
Article de referència:
Haematopoietic gene therapy of non-conditioned patients with Fanconi anaemia-A: results from an open-label phase I/II and long-term clinical trials. Río, P., Zubicaray, J., Navarro, S., Gálvez, E., Sánchez-Domínguez, R., Nicoletti, E., Sebastián, E., Rothe, M., Pujol, R., Bogliolo, M., John-Neek, P., Bastone, A. L.,Schambach, A., Wang, W., Schmidt, M., Larcher, L., Segovia, J.C., Yáñez, R. M., Alberquilla, O., Díez, B., Fernández-García, M., García-García, L., Ramírez, M., Galy, A., Lefrere, F., Cavazzana, M., Leblanc, T., García de Andoin, N., López-Almaraz, R., Catalá, A., Barquinero, J., Rodríguez-Perales, S., Rao, G., Surrallés, J., Soulier, J., Díaz-de-Heredia, C., Schwartz, J. D., Sevilla, J., Bueren, J.A.,& on behalf of the FANCOLEN-1 gene therapy investigators. The Lancet, 2024, Vol 404. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(24)01880-4/fulltext